Beiaardconcerten ter ere van 300 jaar Matthias Vanden Gheyn

2
april
2021
Vanden_Gheyn_handschrift_logo_vertikaal

Op woensdag 7 april ’21 is het precies 300 jaar geleden dat Matthias Vanden Gheyn, beter bekend als de ‘Bach van de beiaard’ geboren werd in de ouderlijke klokkengieterij in Tienen. Stadsbeiaardier Luc Rombouts viert deze verjaardag met twee beiaardconcerten met muziek van Vanden Gheyn op dinsdag 6 en woensdag 7 april ’21 in Tienen.

Op 7 april 1721 kwam ten huize Vanden Gheyn in de Grote Bergstraat in Tienen een jongen ter wereld, die een dag nadien in de Sint-Germanuskerk ‘Matthias’ werd gedoopt. Matthias Vanden Gheyn ontpopte zich als een muzikaal talent. Hij was de eerste die muziek schreef voor de beiaard, muziek die door quasi alle beiaardiers wereldwijd gespeeld wordt. In beiaardierskringen wordt Matthias Vanden Gheyn dan ook de ‘Bach van de beiaard’ genoemd. Dat maakt van hem misschien niet de grootste, maar ongetwijfeld de meest gehoorde Tienenaar in de geschiedenis.

Aanstaande woensdag zal het 300 jaar geleden zijn dat Matthias Vanden Gheyn in de ouderlijke klokkengieterij geboren werd. En dat wordt gevierd in Leuven, waar hij organist en beiaardier was, op beiaardtorens wereldwijd, én ook in zijn geboortestad Tienen, waar hij tot zijn 6de jaar heeft gewoond. Op dinsdag 6 april ’21 speelt stadsbeiaardier Luc Rombouts van 10.00 tot 11.00 uur een uur lang muziek van Vanden Gheyn op de Tiense beiaard. De dag nadien doet hij dat opnieuw op hetzelfde tijdstip met een ander Vanden Gheynprogramma.

Vanden Gheyn komt in de loop van dit jaar nog meer aan bod met o.m. een webinar van CC De Kruisboog en zomerconcerten op de beiaard. Ook Klassiek in de Kapel zal in de Sint-Germanuskerk, waar Vanden Gheyn gedoopt is, een concert organiseren met zijn orgel-, klavecimbel en beiaardwerk. Meer info hierover volgt nog.

Contact