Laat je kat steriliseren

9
juni
2020

In de lente worden er elk jaar een heleboel kittens geboren. Om de zwerfkattenpopulatie onder controle te houden, roept de stad Tienen op om zwerfkatten te melden.

Tienen draagt dierenwelzijn hoog in het vaandel. Sinds de zomer van 2016 loopt er in Tienen i.s.m. het dierenasiel een sterilisatieproject voor zwerfkatten. In elke stad zijn er katten die geen baasje hebben. Een beperkt aantal zwerfkatten in een buurt vormt geen probleem. Maar zwerfkattenpopulaties breiden in een geschikte leefomgeving zeer snel uit. Zes zwerfkatten kunnen binnen een jaar uitgroeien tot een groep van dertig dieren. Het is dus verplicht en belangrijk de populatie te beheren.

In 2019 werden er 164 zwerfkatten gesteriliseerd. “We zijn heel blij dat we zowel in 2018 als in 2019 een substantiële stijging in het aantal sterilisaties konden melden. Uiteraard is het sterilisatieproject een werk van lange adem en hopen we die trend de komende jaren verder te kunnen zetten”, zegt Sébastien Tonneus van dierenasiel Tienen.

Om de inzet van de stad, de dierenartsen en de vrijwilligers van het dierenasiel te doen lonen, wordt er een oproep gedaan. Inwoners van Tienen kunnen melding maken van zwerfkatten via zwerfkatten@tienen.be. De dieren zullen met een kattenval gevangen worden en door een medewerker van het dierenasiel naar een dierenarts gebracht worden. Na de ingreep krijgt de kat een knipje in het oor en wordt ze opnieuw vrijgelaten.

Ook huiskatteneigenaars zijn sinds april 2018 verplicht hun eigen katten te laten steriliseren/castreren. Zo vermijden ze dat nakomelingen van hun katten opnieuw tot een toename van de zwerfkattenpopulatie leiden.

Contact